Inzet Rotterdamse jongerenwerkers en stewards in de strijd tegen de verspreiding van Corona in de publieke ruimte.

Het Coronavirus dat momenteel de wereld teistert vraagt een bijdrage van alle werkers in de openbare ruimte. Met die gedachte heeft het jongerenwerk van WMO Radar en vooral het ambulant jongerenwerk van MEION in Rotterdam, de keuze gemaakt om juist nu zoveel mogelijk op straat aanwezig te zijn om kinderen, jongeren maar ook volwassenen te wijzen op de aanwijzingen m.b.t. social distancing. Tevens informeren en adviseren zij hen over gebruik van de openbare ruimte. Stichting Veilige Steden, een zustermaatschappij van MEION heeft haar horecastewards ingezet in de rol van “steward publieke gezondheid”. Dit gebeurd in opdracht van de gemeente en onder het toeziend oog van de politie. Ook zij dragen bij aan een zo groot mogelijk besef onder de Rotterdamse bevolking in het Centrum en in Delfshaven over de enorme besmettelijkheid van het virus en daarmee de gezondheidsrisico’s voor de kwetsbaren in de samenleving.

Dagelijks, ook in de avonden, lopen jongerenwerkers en stewards Publieke Gezondheid’ door de wijken om mensen te informeren en te wijzen op het belang van de 1,5 meter regel bij sociale contacten en vooral bij de talrijke voetbalveldjes en skateparken in de stad. Ze zijn te herkennen aan hun blauwe hesjes met daarop de tekst: ‘Steward Publieke Gezondheid’. Een voorbeeldimpressie is in de afbeelding gevoegd.

Deze inspanning werpt haar vruchten af.

Met het weer van de afgelopen dagen is de wens om buiten te zijn groot onder de jeugd en de jongeren. Toch houden zij zich best goed aan de geldende afspraken en zijn zij er steeds meer van doordrongen van de noodzaak om uiterst zorgvuldig met zichzelf en elkaar om te gaan. Zelfs bij het voetballen en op de skatebanen wordt beter afstand gehouden en lijken de groepen zich steeds beter over de dag te verdelen.

Tegelijkertijd zijn de jongerenwerkers van de gebieden Centrum en Delfshaven bereid om hulp te bieden bij het boodschappen doen of om mee te denken over bijbaantjes die zijn gestopt en te delen in de zorg die jongeren hebben over de afronding van hun schooljaar. Omdat ook een deel van de jongeren niet de straat op gaat besteden de jongerenwerkers ook tijd aan het maken van filmpjes op de sociale media kanalen om de jeugd aan te moedigen binnenhuis te bewegen, hun ideeën aanreiken over het besteden van hun tijd en ze zo goed mogelijk geïnformeerd te houden.

Het jongerenwerk en de stewards vervullen een geweldige aanvullende gastheerrol in de stad. Ook zij zetten de schouders eronder in deze voor een ieder moeilijke tijd. Zij leggen nu contacten waarmee zij straks hun reguliere jongerenwerktaken nog beter kunnen uitvoeren.

Voor informatie:

Harry Vrins
manager kwaliteit en innovatie

Zuidlarenstraat 57 | unit 1.16
2545 VP Den Haag
06 48479904
info@harryvrins.nl

www.meion.nl

 

verzoeken vanuit de media worden altijd afgestemd met de gemeentelijke opdrachtgever (woordvoering communicatie)